Алфа-магнитен спектрометър ще търси тъмна материя и антиматерия

     

Екипажът на совалката "Индевър" изпълни основната цел на своята последната мисия, след като инсталира на Международната космическа станция (МКС), Алфа магнитния спектрометър (АМС). Детекторът на частици с тегло 6,8 тона е монтиран на МКС с помощта на роботизираните ръце на станцията и совалката. Уредът ще изследва дълбините на Вселената в продължение на 10 години.

 

Алфа - магнитният спектрометър на стойност близо 2 млрд. долара ще изследва космическите лъчи в търсене на тъмна материя и антиматерия. Устройството използва 90-сантиметров магнит, за да отклони пътя на космическите частици и те да могат да бъдат анализирани. Стотици учени по света с нетърпение очакват резултатите.

Специалистите се надяват, че благодарение на детектора ще се придвижат от наблюдението на видимото пространство с космически телескопи към изучаването на невидимата Вселена. Те очакват от АМС многократно повече данни от тези от извършваните на Земята експерименти, тъй като земната  атмосфера филтрира много от частиците, които изследователите искат да изучават АМС може  да измерва около 25 000 частици в секунда.

"Международната космическа станция е създаде за голямата наука, а детекторът на частици е по-различен от всичко, което сме правили досега. Във всеки случай ще открием невиждани досега неща", казва Мишел Тонини, ръководител на Европейския център за подготовка на астронавти.      

Алфа-магнитният спектрометър е разработван от учени от 16 страни в продължение на 16 години. Целта на експеримента е да търси насоки за формирането на Вселената чрез измерването на частиците, известни като тъмна материя. Предполага се, че тъмната материя съставлява голяма част от масата на Вселената, но не може да бъде видяна. Учените смятат, че чрез нея може да се обясни разширението на Вселената.

Алфа-магнитният спектрометър ще изследва и антиматерията, съставена от частици с противоположни на обикновената материя електрически и магнитни свойства. Според теорията за Големия взрив за възникването на Вселената в началото е имало равни количества материя и антиматерия.

След още един полет – на совалката "Атлантис" през юли, НАСА ще "пенсионира" космическите совалки. 

(по БТА)