Безсмъртният господин Електрон

Електроните са едни от градивните елементи на Вселената, притежатели на отрицателен електрически заряд. Стабилността на електрона никога не е била под съмнение, но поставяне на граница за неговата стабилност позволява на учените да разберат по-добре основите, които управляват нашето съществуване.

Според публикация в Physical Review Letters, италиански изследователи са търсили в продължение на 408 дни, възможен електронен разпад, използвайки неутронния детектор Борексино. Резултатът е категоричен - електронен разпад не съществува. Това е добра новина, която потвърждава, че запазването на заряда е един от основните закони на Вселената.

Екипът също така е оценил минимална продължителност на живота на електроните въз основа на резултатите от експеримента. Животът на електрона е 6,6.1028 години или около 5.1018 пъти възрастта на Вселената.

Експериметът Борексино е специален неутринен детектор разположен дълбоко под планината Гран Сасо, на 100 километра от Рим. Детекторът е изпълнен с органична течност, в която има приблизително 1032 електрона. Един хипотетичен електронен разпад ще произведе един фотон и неутрино, а детекторът има 2 000 фотоумножители, които могат да усетят излъчваната светлина. Не е открито нито едно съответствие на очаквания модел. Представянето на такава информация изглежда на пръв поглед глупаво, но експерименти, които откриват нищо, все още са много важни в областта на физиката.