Въртенето на Луната

 

Този виртуален филм с висока резолюция за въртенето на Луната е резултат от съчетаването на модерната цифрова технология  с много подробни снимки, изратени от спътника Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Известно е, че от Земята е възможно да наблюдаваме единствено светлата страна на Луната, докато тъмната или далечна страна е скрита за човешки очи.


Светлата и тъмната страна на Луната

Причината също известна – периодът на околоосно въртене на Луната е еднакъв с периода на обикалянето й около Земята. Видеото започва с поглед към големия кратер с тъмен център Mare Orientale, който е трудно да се види от Земята и се върти в полезрението точно под екватора. Видеото е с продължителност 24 секунди, през които се вижда цялата лунна повърхност в продължение на един лунен месец. Светлата страна на Луната съдържа изобилие от тъмни области -  лунни морета, докато  далечната страна е доминиран от светли лунни планини.


 Лунно затъмнение

Луната е нашия естествен спътник с екваториален диаметър 3476 km, маса 7,34.10 22  kg, средна плътност 3,34 g/cm3, ускорение на свободно падане 1,62 m/s2. Средното разстояние Земя – Луна е около 384 000 km. Луната прави една обиколка на Земята за около 27, 8 земни денонощия – т.н. сидеричен период или звезден месец. Интервалът между две еднакви лунни фази на нейната видима страна е 29,5 земни денонощия (синодичен период).

Изследванията на възрастта, химичния и минерален състав на лунните повърностни образувания са показали, че те са сходни със земните такива, което говори за общия произход на нашата планета и нейния спътник.

Зеленият лазерен лъч е заснет на 15 април 2014 г. от 3,5-метровия телескоп на обсерваторията Apache Point в южната част на щата Ню Мексико, САЩ. Мишената на лазерния лъч е огледалото оставено от астронавтите от  Аполо 15 на лунната повърхност през 1971 година. Чрез измерване на времето за отиване до Луната и връщането на лъча до Земята, експериментален екип от Калифорнийския университет в Сан Диего е определил с изключителна прецизност разстоянието Земя-Луна (с точност до милиметър).  

Източници: LRO, Arizona State U., Apache Point Observatory