В очакване на кометата ISON - астрономическата атракция на века

Кометата ISON (C/2012 S1) е открита на 21 септември 2012 година от руския астроном Артьом Новичонок и колегата му от Беларус Виталий Невски, които работят в обсерватория в района на Кисловодск, Русия, влизаща в мрежата ISON.

А. Новичонок (в ляво) и В. Невски

Двамата астрономи кръщават небесното тяло на името на телескопа на Международната научна оптична мрежа (International Scientific Optical Network - ISON), с който са направили откритието си.

Пътешествието на кометата ISON започва от Облака на Оорт – куп от ледени скали, които обикалят около Слънцето на разстояние от 50 000 до 100 000 АU (астронимически единици). Една астрномическа е равна на средното разстояние Земя - Слънце или 1 АU= 150 000 000 km.

На 28 ноември кометата би трябвало да премине на разстояние от 1.1 млн. км от Слънцето. Ако оцелее, това ще е най-ярката комета от 1965 г. насам и ще е видима дори през деня. Яркостта й може да достигне тази на пълната Луна.

Както всички комети ISON представлява „парче мръсен лед” – смес от лед, замръзнали газове и прахови частици. При приближаване към Слънцето ледът започва да се изпарява, а около ядрото се появява газово - прахова обвивка – кома и опашка, която може да се простира на милиони километри, а самата комета става значително по - ярка.

Кометата заснета от астроном-любител от Австрия през април, 2013

Тъй като ISON никога не е минавала през вътрешната част на Слънчевата система преди, експертите не са сигурни какво ще се случи по-нататък. Какви са възможните варианти?

1. Спонтанното разпадане 

В тази посока говори внезапното избухване на 14 ноември, при което кометата повиши блясъка си близо 16 пъти в рамките само на 48 часа.Все още не е ясно на какво се дължи този феномен, но най-вероятно става въпрос за отчупване на малък фрагмент от повърхността й, който е довел до откриването на нова област от „свеж" лед. Астрономите обаче са категорични, че не става дума за цялостно разрушаване на ядрото на кометата. Избухването се случва само 14 дена преди кометата да достигне предвидения максимум на блясъка си, който по първоначални данни ще  е  равен дори на този на Луната.

2.Смърт от слънчево изгаряне


Ако приемем, че ISON оцелее през следващите няколко седмици, тя ще бъде изправена пред още по- голямо предизвикателство. При преминаването близо до Слънцето ядрото на кометата  ще бъде под силно гравитационно взаимодействие и температура й ще достигне 2700 градуса по Целзий - фактори напълно достатъчни за нейното разрушаване и изпарение.

3. Оцеляване 

ISON оцелява след срещата със Слънцето и излиза с достатъчно ядрен материал, за да продължи живота си като активна комета. Вероятно ще загуби достатъчно прах и ще се сдобие с дълга и красива опашка. В най-добрия случай опашката й ще се простира на десетки градуси и ще свети ярко на фона на ранното утринно небе.

 

В резултат на избухването кометата е вече видима с просто око от България, но най-лесно може да бъде забелязана с помощта на бинокъл в близост до звездата Спика, от съзвездието Дева, ранно сутрин около и малко преди 6 ч. Ако се осъществят благоприятните за наблюдателите сценарии, кометата може да стане видима добре дори през деня, а рано вечер и сутрин да ни предостави незабравима, за последните десетки и дори стотици години гледка, покривайки с опашката си повече от половината небе.