Галактиката NGC 2903 - бижуто на Лъва

Спирално пресечената галактика NGC 2903 е само на около 20 милиона светлинни години от нас. Тя е по-малка от Млечения път с размер около 80 000 светлинни години.

Популярна сред любителите астрономи, тя блести в северното съзвездие Лъв, съвсем близо над главата на лъва. Тази част от съзвездието понякога се разглежда като обърнат въпросителен знак или се оприличава на сърп. Една от най-ярките галактики видими от Северното полукълбо, NGC 2903, изненадващо липсва от каталога на Чарлз Месие на блестящите небесни обекти.

Тази колоритна снимка от малък наземен телескоп показва прекрасните спиралните ръкави на галактиката трасирани от млади, сини звездни купове и оцветени в розово региони на звездно формиране. Виждат се интригуващи подробности за яркото ядро на NGC 2903, което представлява забележителна смесица от стари и млади купове с огромни гозово-прахови облаци. В действителност NGC 2903 показва изключителна висока активност на звездообразуване в близост до центъра, който излъчва мощно в радио, инфрачервения, ултравиолетовия и рентгеновия диапазон.

Източник: APOD - NASA