Германски ученик коригира изчисления на НАСА

 

    Тринайсетгодишeн германец коригира изчисления на американското Национално управление по аеронавтика и космически изследвания (НАСА) http://www.nasa.gov/ за вероятността Земята да се сблъска с астероид и агенцията призна грешката си, предаде Франс прес. Въз основа на наблюдения с телескоп в Института по астрофизика в Потсдам ученикът Нико Маркуарт изчислил, че вероятността астероидът Апофис да удари Земята е 1:450. НАСА, която беше изчислила, че вероятността за такова събитие е 1:45 000, заяви чрез Европейската космическа агенция, че младият гений е прав.

    Факторът, който Нико е взел под внимание, а НАСА е пропуснала, е опасността Апофис да се сблъска с един или няколко от 40 000 сателити при преминаването близо до нашата планета на 13 април 2029 г. Тези сателити обикалят земята със скорост 3,07 км/сек. на разстояние до 35 880 км от нея, а астероидът трябва да премине на 32 500 км от земята.

     Ако такъв сблъсък стане през 2029 г., това може да промени траекторията на Апофис и той да се удари в нашата планета при преминаването си край нея през 2036 г.

    В случай, че се стигне до сблъсък, относително малкият размер на Апофис (между 250 и 350 метра) би довел до локална, а не глобална катастрофа.