Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) на 60 години

Днес, Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) - най-голямата организация в света, занимаваща се с изследвания в областта на физиката на елементарните частици, става на 60 години. Събитието ще бъде отбелязано в седалището на ЦЕРН в Женева, на границата между Швейцария и Франция. Центърът е създаден след подписването на споразумение в Париж в средата на 1953 година от представители на 12 европейски държави. Днес броят на страните-членки е 20, сред които и България. Организацията се финансира от страните-участнички в нея, като основните нейни спонсори са Германия, Франция и Великобритания. В ЦЕРН работят над 100 български специалисти по различни проекти.

ЦЕРН е водеща лаборатория в областта на физиката на елементарните частици не само в Европа, но и в света. Там е разположен най-мощният ускорител на елементарни частици – Големият андронен колайдер (LHC). В момента в ЦЕРН се извършва надграждане на ускорителя, който би трябвало да заработи отново в края на годината. За основно постижение на ЦЕРН се смята експерименталното потвърждение на стандартния модел на физиката на частиците. През 2012 с помощта на LHC беше потвърдено съществуването на Хигс-бозона.

ЦЕРН се смята и за създател на интернет. В края на 80-те години за целите на обработка на експериментални данни в ЦЕРН британският учен Тим Бърнърс Лий изобретява технологията World Wide Web (www), която включва хипервръзки, база данни и възможност за редактиране на документи.

В България честването на годишнината с изложба посветена на ЦЕРН ще се проведе на 13.10.2014 г. в Националния археологически музей, София.