Защо колелото се върти назад?

Въпрос на ученичка от 12 клас (поставен преди няколко години):

    Защо на филмите или по телевизията колелата на колите понякога се въртят назад? 

Отговор на знаещия всичко учител:))

За да се възприемат редуващите се на екрана кадри като непрекъснато движение те трябва да се сменят с честота по-голяма от 10 Hz (10 кадъра в секунда). За да изглежда движението плавно без да дразни очите тази честота трябва да бъде не по - малко от 25 Hz (25 кадъра в секунда). По телевизията кадрите се сменят 25 пъти в секунда. Ако колело със спици или джанта на автомобил (трябва да има детайли по които да разбираме, че колелото се върти) се въртят с честота 25 Hz* , т.е. се завъртат 25 пъти в секунда, то ще изглежда неподвижно.

„А защо?”- питам аз. Защото на всеки следващ кадър колелото ще се завъртяло веднъж и отново ще е заело същото положение. Ние ще виждаме колелото като невъртящо се. А ако колелото се върти с честота 24 Hz например, тогава наблюдавания от нас детайл ще го видим на следващия кадър малко по- напред, и на следващия, и на следващия.... Тогава за нас колелото ще се върти назад.

Обърнете внимание, колелата на тръгващ автомобил отначало се въртят напред, след това назад и това се повтаря. Обяснете този надхвърлящ всичко по своята сложност феномен!

Ха така! Браво!

* И най-неграмотните вече разбраха, че честотата е число което показва колко пъти за една секунда се повтаря едно движение.