Изпрати името си до Слънцето

 

Това лято НАСА ще изстреля сондата "Parker Solar Probe" в безпрецедентен опит да доближи и изследва повърхността на Слънцето.

Агенцията има екстравагантно предложение – всеки, който желае, може да изпрати онлайн името си. То ще бъде записано на чип и поставено във вътрешността на сондата. След регистрация получавате Сертификат от НАСА, че Вашето име ще лети до нашата звезда. Краен срок 27 април 2018 г. Вашето име до Слънцето можете изпратите, като посетите:

The-Mission/Name-to-Sun/ 

Според плановете на НАСА сондата ще прелети 7 пъти покрай Венера, за да прецизира орбитата си.

Апаратът ще премине 24 пъти през короната на Слънцето, като постепенно ще се доближи на 6 милиона km от повърхността му. Слънчевата радиация ще бъде 570 пъти по-висока отколкото радиацията в околоземната орбита.

Содата ще бъде оборудвана с инструменти за изучаване на магнитното поле и за измерване на плазмата и слънчевия вятър -  потока от заредени частици, изхвърлян в Космоса от короната на Слънцето.

За да не изгори, сондата е снабдена с щит от въглероден композит, който би трябвало да издържи на температура почти 1500 градуса по Келвин.

Учените се надяват резултатите от мисията да дадат отговори на въпроси за физиката на звездите, които все още са загадка за тях.