Историческо кацане на космически апарат върху комета

Роботът Фила (Philae) с маса около 100 килограма и размери на съдомиялна машина, извърши днес в 18.03 часа българско време историческо кацане на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, съобщиха от Европейската космическа агенция (ESA). Уникалната операция, извършена за пръв път в историята на космическите изследвания, за кацане на космическа апарат на комета, се разигра на 511 милиона километра от нашата планета.

По-рано днес "Фила" се отдели от европейската сонда "Розета", която вече 10 години пътува в космоса и е изминала близо 7 милиарда километра. Мисията посветена на „космическата” археология започва през 2004 г. с изстрелването на "Розета".

Мисията е историческа, но и изключително трудна. Тя ще хвърли светлина върху мистериите, забулващи кометите - ледени реликви от времето на формирането на Слънчевата система.

Никога не е имало приземяване на толкова малко космическо тяло. Освен вълнуващ момент, кацането е и изключително трудно. Заради ниската гравитация на кометата, сондата е можела да бъде отпратена в открития космос. Затова при приземяването си, Фила е закачена с няколко харпуна към повърността на кометното ядро.

Сондата ще вземе проби от повърността на кометата. Тя разполага с много сензори вкл. предаватели на звукови вълни. Тези вълни преминават през повърхността, стигат до ядрото и се отразяват обратно. Така ще се установи състава на ядрото на кометата. Мнението на учените е, че кометите съдържат информация за първоначалната материя, от която е била създадена Слънчевата система преди 4 и половина милиарда години. Според една от теориите, именно кометите са пренесли водата на планетите. А според друга, дори са населили Земята с веществата, необходими за зараждането на живота.

В проекта "Розета", който е на стойност 1 млрд. евро, участват 14 страни от Европейската космическа агенция в сътрудничество с Канада и НАСА.