Любопитен марсоход в полет към Червената планета

 

   От космодрума Кейп Канаверъл, Флорида, успешно беше изстреляна безпилотната ракета Атлас V, на борда на която се намира  марсоходът на НАСА Curiosity. Всичко за марсохода (натисни тук).

   Програмата за изграждане и експлоатация на марсохода от ново поколение е струвала на НАСА 2,5 милиарда долара. От тях 1,8 милиарда долара са били използвани за дизайна и разработването на робота.

    Марсоходът е с размерите на спортна кола, тежи 900 килограма и е пет пъти по-тежък от предшествениците си Спирит и Опортюнити и почти два пъти по - дълъг. Височината му е 2,8 метра.

 

    Curiosity (Любопитство) трябва да кацне на Марс на 6 август 2012 година. В продължение на една марсианска година (687 земни дни), равняваща се на две земни години, подвижната лаборатория ще изследва кратера Гейл. Там роботът ще се опита да установи дали марсианската среда е била подходяща за развитието на живот на ниво микроогранизми.

   Животът на  Curiosity  започва през 2004 г. под официалното име  Марсианска научна лаборатория (Mars Science Laboratory). Захранва се от ядрен генератор и носи на борда 4,8 кг радиоактивен плутоний. Това, което го отличава от предишните марсоходи, е безпрецедентната точност, с която ще анализира скали.

Curiosity ще измерва и нивото на радиацията, което може да е от полза за бъдещи пилотирани мисии до Марс. Роботът разполага и с метеорологична станция на борда си и такава за търсене на метан. Според експерти кацането на Curiosity на Червената планета ще е равносилно на кацането на 200 учени там.