Нийл Армстронг (1930-2012)

Нийл А. Армстронг, командир на Аполо 11

      Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната през 1969 г. по време на мисията Аполо 11, е починал след усложнения, на 82 годишна възраст. Думите на Армстронг "Това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството", казани на 20 юли 1969 г., когато той стана първият човек, стъпил някога на друго планетарно тяло, веднага стават част от историята.

Екипажът на Аполо 11 
От ляво на дясно:  Нийл А. Армстронг , командир; Майкъл Колинс, пилот на командния модул и Едуин Е. Олдрин младши, пилот на лунния модул.
 
      Думи от Морето на спокойствието са кулминацията на усилията и надеждите на милиони хора и разходите на милиарди долари. Паметната плоча с надпис "Ние дойдохме с мир от цялото човечество", оставена на лунната повърхност допълнително изтъкна, че Армстронг и колегата му астронавт Едуин "Бъз" Олдрин са били там като представители на всички хора.
 
 
      "Нийл Армстронг е герой не само на своето време, но на всички времена. Благодаря ти, Нийл за това, че ни показва силата на една малка крачка"заяви президентът на САЩ Барак Обама чрез Twitter. 
 
Повече за Нийл Армстронг и мисията на Аполо 11 вижте ТУК.  Източник NASA