Нобеловата награда по физика, 2011: Вселената се разширява ускорено

Нобеловата награда за физика (натисни тук) за 2011 г. e присъдена на трима учени за откритието, че разширяването на Вселената се ускорява.

 

Това са американецът Сол Пърлмутър, който получава половината от наградата на стойност 10 милиона шведски крони (1,45 милиона щатски долара).

 

Другата половина си поделят Брайън Шмид, който е с австралийско и американско гражданство, и американецът Адам Рийс.

 

Учените от два изследователски екипа са достигнали до този извод независимо един от друг и са го доказали чрез наблюдения на далечни супернови. Сол Пърлмутър води единия, който е започнал работа през 1988 г. Вторият екип е започнал работа през 1994 г. под ръководството на Брайън Шмид с активното участие на Адам Рийс.

Учените изследвали изключително мощно излъчващи супернови -  от тип Ia. Тяхното светлинно излъчване е сравнимо с общото излъчване на цяла галактика. Двата екипа са открили над 50 такива звезди. Наблюдаваната светлина обаче е била по – слаба от очакваното - сигурен знак, че разширението на Вселената продължава да се ускорява.

Изводът е изненадал дори самите учени. Почти цял век на науката е известно, че след Големия взрив преди около 14 милиарда години Вселената се разширява. Откритието обаче, че това става със скорост, която продължава да се увеличава, е огромна новост.

 

Смята се, че разширението е под въздействие на т.н. "тъмна енергия", която остава най - голямата загадка пред модерната физика. Това което знаем за тъмната енергия е, че тя съставлява 2/3 от Вселената. Останалото се пада на "тъмната материя", за която също не знаем много, а на познатата ни материя се падат едва 5% от цялата Вселена.