Ново откритие: четирицветен тетракварк

Физиците от Фермилаб (Fermilab) са открили нова частица, която е част от екзотичното семейство на тетракварките. Тетракварките са изградени от четири кварки, което ги прави напълно уникални. Повечето частици в природата са направени от три кварки (като протони и неутрони) или само от две кварки.

Частицата, наречена X (5568), е открита благодарение на ускорителя Теватрон. Нейната маса е почти равна на масата на шест протона и е първият тетракварк изграден от четири различни вида кварки.

Откритието е направено чрез международния експеримент DZero проведен с Теватрон, който е пенсиониран през 2011 г. Независимо от това обстоятелство учените  продължават да анализират милиардите предварително записани събития от сблъсъците на частици в ускорителя.

Първите данни за съществуването на тетракварка идват неочаквано през лятото на 2015 г, който е наречен с името X (5568), заради неговата маса от 5568 MeV.

Фермилаб е главната американска лаборатория за изследване на елементарните частици. В сътрудничество с учени от цял свят, лабораторията извършва пионерски изследвания с всички световни ускорители на частици и разработва научни технологии в подкрепа на индустрия на САЩ.

Източник: Fermilab