Последната мисия на совалките

Днес започна историческата 135 мисия (STS -135) на "Атлантис" – последната от американските космически совалки (натисни тук)


Основната задача на полета на "Атлантис", който ще продължи 12 дни, е на МКС да бъдат доставени многофункционалният товарен модул "Рафаело" и допълнително оборудване.


Тази мисия  гарантира дейността на станцията до края на 2012 г. "Атлантис" служи на НАСА от 26 години. като за това време извърши 33 полета и ще ознаменува приключването на 30-годишната космическа програма Space shuttle за полети на совалки в Космоса. 

             

След завръщането си на Земята "Атлантис" ще остане във Флорида и ще бъде изложена в космическия център "Кенеди".  Астронавти ветерани обаче не крият опасенията си, че в американската космическа програма цари пълно объркване, а с изпращането на совалките в музея ще започне и залезът на американското лидерство в Космоса. Но това, което най-много притеснява космическите привърженици, е дупката във времето, която ще се очертае след спирането на совалките и пускането на новата генерация космически кораби. "През цялата история на нашата космическа програма винаги сме имали друг проект, на който да стъпим, след като предишният е приключил", заяви пред своя екип ръководителят по изстрелването на совалките НАСА Майк Лайнбах по време на една от последните тренировки миналата седмица.

НАСА отчита като голям успех построяването в орбита, главно благодарение на совалките, на Международната космическа станция (МКС) – един проект, струващ 100 милиарда долара и обединил усилията през последните 11 години на 16 държави. Но след като изграждането й беше завършено, НАСА възнамерява полетите до нея за смяна на екипажите да бъдат поверени на частни компании, но никоя от тях няма да е готова за това преди 2015 година. Междувременно САЩ ще бъдат принудени да плащат на Русия, за да доставя астронавтите им на борда на станцията, като за всеки от тях цената е над 50 милиона долара.