Свободно падане на телата или Чукът среща Перото на Луната

 

Image Credit: Apollo 15 Crew, NASA

Ако пуснете едновременно чук и перо, кое от двете тела първо ще достигне земната повърност? На Земята, това е чукът, но дали причината е само в наличието на съпротивление на въздуха?

Галилео Галилей пръв извършва опити от наклонената кула в Пиза, Италия и стига до извода, че две топки с различни маси ще достигат земята едновременно. Добро място без атмосфера за проверка на споменатите факти  е Луната. През 1971 г. (натисни тук), астронавтът от Аполо 15*, Дейвид Скот демонстрира съвместно свободно падане на чук и перо към лунната повърхност. Резултатът от падането потвърждава изказаното мнение от времето на Галилео до Айнщайн включително.

Телата падат за едно и също време, т.е. ускорението получено от обектите в резултат на гравитационната сила не зависи от тяхната маса, плътност, цвят, форма или нещо друго.

 

Отношението на гравитационната сила към масата за различните тела е постоянна величина, наречена ускорение на свободно падане. За всички нас това е познатото т.н. земно ускрение - g = 9,8 m/s2. 

*Аполо 15 (Apollo 15) е деветата пилотирана мисия от програмата Аполо и четвъртата мисия кацнала на Луната. За пръв път е използван Лунар Роувър за изследване на лунната повърхност. Мисията трае от 26 юли  до 7 август 1971 г.