Скелетът на Вселената

Астрономи наблюдаваха костите от "скелета" на Вселената 

Европейски и японски астрономи са открили и потвърдили със спектрографски методи нов детайл от "скелета" на Вселената - неизвестна преди влакнеста структура от галактики, разположена на 6,7 милиарда светлинни години от Земята, съобщи пресслужбата на Европейската южна обсерватория (ESO).

"Ние за пръв път успяхме да наблюдаваме такава голяма структура в отдалечена от нас част на Вселената"- заяви Масаюки Танака от ESO, един от водещите автори на изследването.

Според съвременните представи веществото във Вселената образува гигантска триизмерна мрежа от влакнести образувания, във възлите на които има галактически купове. Тези влакна и струпвания са костите, които формират "скелета". Учените все още не могат да отговорят на въпроса какви са причините за образуването им. Преди големи вълнисти образувания са били наблюдавани сравнително недалеч от нас, но досега не съществуваха данни, че ги има и в отдалечени райони на Вселената.

 

Европейски и японски астрономи са открили, че влакното е с дължина около 60 милиона светлинни години. Възможно е обаче по-нататъшните наблюдения да покажат, че то е далеч по-голямо. Структурата за пръв път е забелязана на снимки, направени в миналото. Сега авторите на изследването с помощта на телескопите на Европейската южна обсерватория и на Националната астрономическа обсерватория на Япония са я разгледали по - детайлно и са създали триизмерен модел. Това е позволило на астрономите да направят "демографско изследване" на структурата, да идентифицират няколко групи галактики, които обкръжават главното струпване.

Общо са били открити няколко десетки групи, всяка от които е най-малко 10 пъти, а някои дори хиляда пъти по-тежка от нашата галактика. Танака информира, че сега учените планират да преминат от "демографията" към "социологията" и да изучат как свойствата на галактиките, влизащи в тази структура, са зависили от обкръжението им.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Astronomy and Astrophysics.