Стивън Хокинг и неговите амбиции

Освен черните дупки, Стивън Хокинг искал да разбере и жените 

Покойният папа Йоан Павел II направил опит да обезкуражи Стивън Хокинг (Hawking.org.uk) и неговите колеги в опитите им да си представят началото на вселената.

Прочутият физик, известен най-вече като автор на бестселъра "Кратка история на времето", споделил това по време на своя лекция в Университета за наука и технологии на Хонконг. На конференция по космология във Ватикана папата насърчил физиците да изследват Вселената и мястото на нейното възникване, но ги посъветвал да не си блъскат главите над началата й, тъй като това е моментът на сътворението, а то е работа на Бога. Само Всемогъщият избирал как да започне Вселената по причини, които никога няма да можем да разберем.

Хокинг не уточнил кога се е провела конференцията във Ватикана, но при всички случаи не е след 2005-а, тъй като това е годината, когато Йоан Павел II почина. За мой късмет папата не знаеше, че вече съм представял на научен форум свой доклад, в който издигам хипотеза по какъв начин е била сътворена Вселената, шегува се британският физик. Не съм си и помислял обаче, че ще бъда предаден за това си деяние на светата инквизиция подобно Галилео, споделя Хокинг пред аудиторията в Хонг Конг.

От АП напомнят, че през XVII век римокатолическата църква отлъчва Галилео заради това, че подкрепил теорията на Коперник, според която Земята се върти около Слънцето, а не е център на Вселената. През 1992 г. именно папа Йоан Павел II заяви в декларация, че това е било грешка, породена от "трагично взаимно неразбиране".

Светият отец, който е вече покойник, настояваше, че съвместното съществуване на вярата и науката е възможно. През 1996 г. той пише в писмо до папската академия на науките, че дарвинистките теории могат да се приемат, само доколкото признават, че сътворението е дело на Бога, но също и че теорията на Дарвин е нещо повече от една хипотеза. Хокинг обаче си задава въпроси около това, дали е бил необходим всемогъщ създател, за да възникне Вселената. Основополагащото му изследване върху черните дупки и произхода на Вселената го направиха най-прочутия физик теоретик от неговото поколение. Колкото до времето и пространството, най-общо ученият допуска, че те нямат начало и край.

Както добре е известно, физикът страда от амитрофична латерална склероза (ALS). Но според него хората с физически недъзи не трябва да позволяват те да пречат на амбициите им. "Не можете да си позволите да бъдете инвалиди и духом, хората просто няма да отделят от времето си за вас." Освен че е прикован в инвалидна количка, Хокинг е принуден да комуникира чрез електронен речеви синтезатор. В Хонконг го питат защо един известен британец използва глас с подчертан американски акцент. Хокинг отговаря, че ползва този стар хардуер от 1986 г. и вече се е идентифицирал напълно с гласа. Все пак ученият решил да си купи нова, софтуерна негова версия, но и това се оказало доста трудно. Наскоро му попаднала такава, но с френски акцент. Ако реша да я използвам, жена ми тозчас ще ме напусне, шегува се 64-годишният физик.

Модераторката на лекцията в Хонконг споделя пред публиката, че запитала Хокинг какви са най-големите му амбиции. Той й отговорил в този ред, че иска да научи:

- как е възникнала Вселената;
- какво се случва в една черна дупка;
- и как хората могат да оцелеят през следващите 100 години.

Имал и още една голяма амбиция - да се научи да разбира жените.

Лекцията на Хокинг в Хонконг завършила с думите: "Все по-близо сме до отговорите на древните въпроси - откъде сме се взели и защо сме тук."