Телескопът Хъбъл и мъглявината Карина

Kосмическият телескоп "Хъбъл" навърши 20 години от изстрелването си в орбита на 24 .04.1990 г. 

Снимка на висок стълб от газ и прах в мъглявината Карина, направена от "Хъбъл". Снопове студен водород, примесен с прах, дълги по три светлинни години изскачат от периферията на мъглявината и напомнят за известната снимка на "Хъбъл" от 1995 г. "Стълбовете на сътворението - ТУК".

Телескопът носи името на астронома Едуин Хъбъл (1889-1953). От изстрелването си в орбита той е запечатал някои от най-изумителните изображения на различни галактики. Телескопът помогна на учените да определят приблизителната възраст на Вселената (13,7 млрд. години), да установят, че в центъра на повечето галактики има черни дупки, да наблюдават образуването на планети и да открият, че Вселената се разраства все по-бързо.

Досега "Хъбъл" е наблюдавал над 30 хиляди космически обекти и има в архива си над половин милион снимки. От 1990 г. досега телескопът е натрупал количество данни, равняващо се на една четвърт от информацията, съхранявана в библиотеката на Конгреса на САЩ. Благодарение на "Хъбъл" са създадени първите карти на повърхността на двете планети джуджета в Слънчевата система Плутон и Ерида. Мисията на астронавтите от совалката "Атлантис" удължи живота на "Хъбъл" поне до 2014 г. 

Първоначално НАСА се възпротиви на идеята за ремонт заради рисковете и натиска да завърши изграждането на Международната космическа станция до края на 2010 г., когато "Атлантис" трябва да излезе от употреба. Астрономи от цял свят и американски политици обаче се застъпиха за удължаването на живота на инструмента, помогнал изключително много за опознаването на Космоса.