Тъмната страна на Луната и Земята

(Снимка: NASA/NOAA)

Наскоро изстреляната от НАСА космическа обсерватория DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) е уловила момента, когато обратната (тъмна) страна на Луната преминава през лицето на Земята. Анимацията предоставя рядка гледка снимана от разстояние повече от 1,5 милиона километра. Спътникът DSCOVR е предназначен за наблюдение на Земята от далечно разстояние разстояние и изследване на процесите в нейната атмосфера.

Известно е, че периодите на въртене Луната около Земята и около нейната собствена ос имат еднаква продължителност (около 28 денонощия). Това е причината ние винаги да виждаме една и съща светла страна на Луната. За първи път снимка на обратната страна на Луната е направена от руската космическа станция "Луна-3" на 4 октовмри 1959 г.

В началото на анимацията можете да видите Северна Америка и кратко поглеждане към Австралия в края. Снимките за анимацията са направени като част от тестова проверка на спътника. НАСА поставя на DSCOVR задачата да снима Луната в този рядък момент -  тъй като тя пресича лицето на Земята два пъти годишно.

И не се чудете защо далечната страна на Луната не е тъмна. Всяка страна се огрява от Слънцето на всеки две седмици докато Луната се върти. Така на практика тъмната страна на Луната не е постоянно тъмна.

Източник: New Scientist