Учителят по физика Теодосий Теодосиев е "Мъж на годината"-2014

Уважаеми ученици,

Все пак накрая българското общество успя да види, че съществуват и работят за неговото добруване и друг тип хора – хора на интелекта и духа, а не само политици и спортисти. Това ни дава надежда за бъдещето.

Учителят по физика Теодосий Теодосиев от Казанлък бе избран за "Мъж на годината 2014" в традиционната класация на Дарик радио. Той спечели престижното отличие в конкуренцията с Боян Петров – алпинистът, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум и Милен Русков – писателят, автор на бестселъра „Възвишение", с който печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година. Теодосиев е събрал 68,8% от вота, Боян Петров 22,4% от гласовете, а писателят Милен Русков 8,8%.

Теодосиев е създател на специализирана школа по физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. След разказаната в медиите история от Теодосиев, който в тежки условия подготвя младите таланти, 35-годишната му школа в Казанлък получи сграда за провеждане на заниманията си.

"Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици. При условие, че в Китай от 14 милиона души избират 5 души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме 6 човека в отбор за олимпиада по физика, а трима от тях ни носят златни медали – това е сериозно нещо и става с много вдъхновение", заяви физикът пред Дарик.

Източник и фото Дарик