Физиците моделираха гравитационните вълни от Големия взрив

 

Гравитационни вълни от сливане на две черни дупки

Без значение колко добри са нашите телескопи, ние никога няма да видим Големия взрив, дори надникнем в близост до началото на Вселената. По-добрият начин е да се използват гравитационните вълни. Физици от университета в Базел, Швейцария са изследвали какви гравитационни сигнали е вероятно да пристигат до нас от първичната Вселена. В резултат те са изградили модел на определен тип гравитационна вълна. Информацията е публикувана в Physical Review Letters. 

Малка част от секундата след Големия взрив, Вселената преживява период на експоненциално (ускорено) разширение известен като инфлация. Ние все още не знаем как тя е започнала. Някои физици вярват, че тя е била причинена от силово поле и свързаната с него частица, наречена инфлатон (inflaton). Когато космическата инфлация започнала, цялата видима Вселена е била пресована в пространство с размерите на баскетболна топка. Енергиите на обектите в това състояние са били огромни, пространство-времето е било невероятно бурно и инфлатоните са били в състояние да образува бучки, които трептят в определени райони на космоса. Учените наричат ​​тези райони осцилатори (oscillons).

Екипът открил още, че осцилаторите не работят симетрично и са способни да произвеждат много различни гравитационни вълни. По-важното е обаче, че тези сигнали могат да бъдат открити. Въпреки че осцилаторите отдавна са престанали да съществуват, гравитационните вълни излъчени от тях са навсякъде около нас и чрез тях можем да погледнем по-далеч в миналото, отколкото когато и да било.

Изследователите смятат, че осцилаторите могат силно да подобрят шансовете на детекторите на гравитационни вълни, като LIGO, да забележат първични гравитационни вълни. Само времето ще покаже дали този модел е правилен, но е важно да се моделира как биха изглеждали възможните гравитационни сигнали. Колкото по-добре знаем вида сигнала, толкова по-лесно е за изследователите да го открият с детекторите на LIGO.

Източник: Университет Базел, Швейцария