Центърът на нашата галактика през очите на Хъбъл и Спитцер

Както е известно ние се намираме в един от крайните ръкави на нашата спирална галактика Млечен път с размери около 100 000 ly (светлинни години). Мястото ни не е много удобно за наблюдение на нейния център, намиращ се на около 27 000 ly разстояние в съзвездието Стрелец. Централната галактическа област е закрита от гигантски газово – прахови облаци, които поглъщат видимата светлина от обектите разположени там. Изследването им е възможно в други области на електромагнитния спектър.

Космическият телескоп Хъбъл предлага снимка - мозайка направена в инфрачервената област, която към днешна дата е най - контрастното изображение на галактическия център. Картината разкрива нова популация от масивни звезди и нови детайли в област с приблизителни размери 300 ly на 115 ly. В долния ляв регион се виждат стълбове от газ, изваяни от ветровете идващи от горещи масивни звезди.   

В центъра на снимката се открива йонизиран газ около супермасивна черна дупка. Този факт се приема за доказан в резултат на шестнадесет годишни изследвания на орбитите на 28 звезди разположени близо до центъра на галактиката. Един от наблюдаваните обекти, звезда означена като S2, се движи под влиянието на огромно гравитационно привличане на компактен, невидим обект, чиято маса се оценява на около 4 милиона слънчеви маси.


Този инфрачервен образ показва звездното населения във вътрешен кръг с размери 3 ly от центъра на Млечния път. Чрез подходящ филтър се разкрива блясъка на горещия водород в космоса.

 

Звезди в центъра на галактиката

Чрез своите инфрачервени камери космическия телескоп Спитцер разкрива претъпкания със звезди регион на галактически център. Мозайката от много по-малки и подробни снимки, показва старите и хладни звезди в синкави нюанси.