Черната дупка в центъра на Млечния път

В центъра на нашата галактика Млечен път, само на 27 хиляди светлинни години от нас, се намира черна дупка с маса 4 милиона пъти по – голяма от масата на Слънцето. Известна като Стрелец A* (Sagittarius A*) или просто звездата А, черната дупка на Млечния път има кротък характер в сравнение с централните черни дупки в далечни активни галактики и много по-спокойно от тях поглъща материал от околното пространство. Все пак от време на време този процес протича доста активно.

Мощно избухване в продължение на няколко часа е уловено в серия от най-добрите рентгенови снимки направени от орбиталния телескоп Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR). Изведен в околоземна орбита на 13 юни т.г., NuSTAR е първият, който ни предоставя контрастен поглед на района около SGR A*. Регистрираното рентгеново излъчване се генерира в материал, загрят до температура над 100 милиона градуса по Целзий, ускорен почти до скоростта на светлината, преди да попадне в централната черна дупка на Млечния път.

Централната рентгенова снимка обхваща район, който се простира на около 100 светлинни години. На нея се вижда ярък бял регион, който представлява най-горещия материал, разположен съвсем близо до черната дупка, докато розовия облак вероятно принадлежи на остатъци от супернова.

През 2005 г. космическия телескоп Spitzer заснема в инфрачервената област сърцето на Млечния път. Снимката ни показва зашеметяващи детайли - червените нишки са светещи облаци от газ и прах, докато възлите от  по- ярък материал са ясли за раждане на нови звезди. Стрелец A* е в центъра на изображението.

Източник: NASA, JPL-Caltech, NuSTAR project