Чинията на Станфорд

 

Една чудесна разходка сред природата в околностите на Станфордския университет. В горещото калифорнийско лято тази разходката е съчетание на леко изпитание за десетките тичащи за здраве и възможност да се запознаеш отблизо с един инструмент за научна дейност.

Чинията (The Stanford Dish)е радиотелескоп построен през 1961 г. Тази местна забележителност има диаметър 46 метра и е разположен на хълмовете в близост до Станфордския университет. Цената за изграждане на телескопа е 4,5 млн. долара и е предоставена от Военновъздушните сили на Съединените щати, с първоначалната цел да се изследва химическия състав на атмосферата.


По-късно телескопът осигурява комуникация със сателити и космически кораби. Притежава уникална радиовръзка като предавателят и приемникът са отделни работни единици. За определен период Чинията е предавала сигналите от космическите сонди Вояджър, които НАСА изпраща извън пределите на Слънчевата система. Тя също така е използвана за дистанционно настройване на спътници с технически проблеми обикалящи Земята.