Бозонът на професор Питър Хигс (анимация:)

 

 

Този анимационен филм (натисни тук) обяснява в хумористичен, но подробно впечатляващ стил, защо се очаква откриването на  Хигс бозона и един от методите за това е да се използва Големият адронен колайдер Large Hadron Collider (LHC). Някои слухове говорят, че вече са открити предварителни следи от бозона на Хигс. Дори тази необичайна частица да не бъде намерена, пред нас ще се отвори вратата за ново фундаментално разбиране на това как работи нашата Вселена.

Какво е Хигс бозон?

 

Наречен на Питър Хигс (1929г.), физик от Университета в Единбург, Хигс бозонът, теоретично предсказан през 1964 г., е от решаващо значение за разбирането на произхода на масата. Смята се, че малко след Големия взрив, много частици не са имали  маса, но по - късно стават масивни благодарение на взаимодействието с полето на Хигс. Бозонът на Хигс е посредник на взаимодействието частиците с това поле.

Какво точно е поле на Хигс?

Теоретично, невидимо енергетично поле, което се простира в цялата Вселена. То се придържа към фундаменталните частици, където и да са те, плъзга се върху тях и ги прави тежки. Така че, теоретично частиците може да не тежат, но веднага след Големия взрив, когато полето е било включено, те са придобили собствена маса.

Защо хората го наричат ​​"частица на Бог"?

Този прякор е измислен от носителя на Нобелова награда  по физика Леон Ледерман, но самият Хигс не е фен на този термин. "Намирам го за неудобен, защото въпреки, че аз не съм вярващ човек, мисля че е вид злоупотреба с терминологията, и е възможно да обижда някои хора". 

Какво би означавало намирането на Хигс бозона за физика?

Това ще защити и потвърди така наречения Стандартен модел на физиката, който предвижда, че Вселената се състои от 12 основни градивни елементи (6 лептони и 6 кварки), наречени фундаментални частици и се ръководи от четири основни сили (взаимодействия) – силно ядрено, електромагнитно, слабо ядрено и гравитационно.      Съществуването на бозона на Хигс е предсказано в Стандартния модел, но все още предстои да бъдат открит чрез експерименти. Дори ако бозонът на  Хигс бъде открит, то Стандартния модел няма да се превърне автоматично в теория, която да  обяснява всичко.