Нобеловата награда по физика, 2023

Нобеловата награда по физика за 2023 година е присъдена на трима учени, работили върху изследванията на динамиката на електроните в материята - Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе. Техните занимания са с експериментални методи за генериране на атосекундни импулси светлина.

(Да припомним 1 as (атосекунда) е равна на 10–18 s или времето необходимо на светлината да измине разстояние равно на три дължини на водородния атом.)

Тримата учени са демонстрирали начин за създаване на изключително кратки светлинни импулси, които могат да се използват за измерване на бързи процеси, при които електроните се движат или променят енергията си.

Бързо протичащите събития се преливат един в друг и се възприемат от хората, точно както филм, състоящ се от неподвижни изображения, се възприема като непрекъснато движение - обяснява уебсайтът на Нобеловата награда. Ако искаме да изучаваме наистина краткотрайни събития, се нуждаем от специализирана технология. В света на електроните промените настъпват за няколко десети от атосекундата.

През 1987 г. Ан Л’Юийе открива, че преминаването на инфрачервено лазерно лъчение през инертен газ води до появата на много различни нюанси на светлината. Те се дължат на взаимодействието на лазерното лъчение с атомите на газа, при което някои електрони поглъщат допълнителна енергия, която след това се излъчва като светлина. Ан Л’Юийе продължава да изследва това явление, като полага основите на последващи пробиви.

През 2001 г. Пиер Агостини успява да създаде и изследва поредица от последователни светлинни импулси, при които всеки импулс е с продължителност само 250 атосекунди. По същото време Ференц Краус работи върху друг тип експеримент, който позволява изолирането на един-единствен светлинен импулс с продължителност 650 атосекунди.

Госпожа Ан Л’Юийе е петата жена удостоена с Нобелова награда по физика след Мари Кюри (1903), Мария Гьоперт-Майер (1963), Дона Стрикланд (2018) и Андреа Гец (2020).

Тази година Нобеловата награда е съпроводена от парична премия в размер на 11 милиона шведски крони (920 000 евро) – най-високата номинална стойност в шведска валута в историята на наградите.