Поглед в миналото. Срещите на великите физици

 

От ляво на дясно, прави: Виктор Голдшмид, Макс Планк, Рубенс, Зомерфелд, Линдеман, Луи  дьо Бройл, Кнудсен, Хазенорл, Хостелет, Херцен, Джеймс  Джийнс, Ърнест Ръдърфорд, Хайке Камерлинг - Онес, Алберт Айнщайн и Пол Ланжвен.

От ляво на дясно, седнали на масата: Валтер Нернст, Луи Брилоуин, Ернест Солвей, Хендрик Лоренц, Ото Хайнрих Варбург, Жан Батист Перен, Вилхелм Вин, мадам Мария Кюри и Жюл Анри Поанкаре.

Световноизвестните международните конференции по физика и химия, са финансирани от белгийския индустриалец и милионер Ернест Солвей. Първата среща на физиците през 1911 г. се превръща в повратна точка в световната физика. Институтите по физика и химия на Солвей координират конференции, работни срещи, семинари и колоквиуми. След първоначалния успех конференциите  се посвещават на най - важните проблеми в областта на физиката и химията.

Първата конференция

Хендрик А. Лоренц е бил председател на първата конференция, проведена в Брюксел през есента на 1911. Темата е „Теория на радиацията и кванти”. Тази конференция е носочена към проблемите на двата подхода, а именно на класическата физика и квантовата теория. Алберт Айнщайн е вторият най - млад физик на тази среща (най-младият е Линдеман), като участие вземат такива светила като Мария Склодовска - Кюри и Анри Поанкаре.

Петата конференция

Това е може би най - известната конференция проведена през октомври 1927 г. на тема „Електрони и фотони”, където се срещат най - забележителните физици в света, за да обсъдят съвсем наскоро формулираната квантовата теория. Водещите фигури са Алберт Айнщайн и Нилс Бор, които водят няколкодневен ожесточен научен спор. Айнщайн, разочарован от "Принципа на неопределеността" на Вернер Хайзенберг, отбелязва: "Бог не играе на зарове." Бор отговорил: "Айнщайн, спри да казваш на Бог, какво да прави." Нилс Бор се проявява като истински майстор на научните спорове и опровергава доказателствата на Айнщайн. Участникът Паул Еренфест наречен по – късно „съвестта на физиката” заради стремежът му към истината, тогава не издържа и заявява: „Срамувам се за вас, Айнщайн, държите се като противниците ви, които напразно се мъчат да опровергаят вашата Теория на относителността”.

 Участниците в Петата конференцията, 1927 г. в Брюксел, Леополд парк.

Трети ред: 
Аугуст Пикар, Емил Хенриот, Пол Еренфест, Е. Херцен, Tеофил де Дондер, Ервин Шрьодингер, Жюл – Емил Вершафелт, Волфганг Паули, Вернер Хайзенберг, Ралф Фаулър, Луи Брилоуин;

Втори ред: 
Питър Деби, Мартин Кнудсен, Уилиям Браг, Ханс Крамерс, Пол Дирак, Артър Комтон, Луи дьо Бройл, Макс Борн, Нилс Бор;

От ляво надясно, на първия ред
Ървин Лангмуир, Макс Планк, мадам Мария Склодовска-Кюри, Хендрик Лоренц, Алберт Айнщайн, Пол Ланжвен, Чарлс Гай, Чарлс Уилсън, Оуен Ричардсън

Седемнадесет от двадесет и девет присъстващи учени са били или по – късно са станали носители на Нобелова награда, включително Мария Кюри, която единствена сред тях е спечелила Нобелови награди по  физика и химия.

 

Конференцията през 2011 г. с участието на Стивън Хокинг (в инвалидна количка).