Съдбата на Фобос

Фобос е открит от Асаф Хол на 17 август 1877 г. във военноморската обсерватория на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, шест дни след като той открива външната луна, наречена Деймос. Двете луни са сред най–малките в Слънчевата система.  Те са кръстени на синовете на Арес, гръцкия бог на войната. В римската митология богът на войната се нарича Марс, а Фобос (страх) и Деймос (ужас) са имената на конете в неговата бойна колесница.

Спътникът е с размери по трите измерения приблизително 42,4 км/21,6 км/17,6 км. Снимките в близък план разкриват, че Фобос очевидно се разкъсва от гравитационното привличане на Марс. Върху повърхността му личат дълги, плитки бразди, които вероятно са причинени от приливни взаимодействия с червената планета. Фобос се приближава до Марс с около 2 метра на всеки сто години. Учените прогнозират, че в рамките на 30 до 50 милиона години той или ще се разбие в марсианската повърхност или ще бъде разкъсан на парчета и разпръснат като пръстен около Марс.

Обикаляйки на 6000 километра над повърхността на Марс, Фобос е по-близо до своята планета от всяка друга луна в Слънчевата система.  Той прави една обиколка само за 7 часа и 39 минути, докато Марс се завърта около оста си за около 24 часа и 40 минути. Така че на Марс Фобос може да се види да се издига над западния хоризонт 3 пъти на ден.

Произходът на Фобос и Деймос все още се обсъжда. Учените заключиха, че двете луни са направени от същия материал като астероидите. Този състав и техните неправилни форми накараха някои астрофизици да теоретизират, че марсианските луни идват от астероидния пояс.

Въпреки това, поради техните стабилни, почти кръгови орбити, други учени се съмняват, че луните са родени като астероиди. Такива орбити са рядкост за подобни обекти, които са склонни да се движат хаотично. Марсианската атмосферата би могла да забави Фобос и Деймос и да ги насочи към настоящите им орбити, но тя е твърде тънка и рядка, за да придаде кръгла  форма на орбитите. Освен това луните не са толкова плътни, колкото членовете на астероидния пояс.

Възможно е Фобос да представлява купчина отломки, които се държат заедно от тънка кора. Може да се е образувал, когато прахът и скалите, обграждащи Марс, са били събрани заедно от гравитацията. Или може да е преживял насилствено раждане, при което голямо тяло, разбиващо се в Марс, е изхвърлило парчета в близкото пространство и тези парчета са били събрани от гравитацията. Може би съществуваща луна е била унищожена, превърната в развалини, които са се превърнали във Фобос.

Във всички случаи Фобос е обречен в рамките на космическото време.

Източник: НАСА