В очакване на бозона на Хигс

 

      Научните работници от Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН (CERN) считат, че се намират все по - близо до откриването на частица Хигс бозон, тъй като скоростта на взаимодействащите частици в Големия адронен ускорител (Large Hadron Collider - LHC) е близо до светлинната скорост. Цветните линии (на снимката) представляват възможните пътища на частици, произведени от сблъсъци на протони в детектора, като част от експеримента ALICE. Няколко регистрирани аномални пикове в изследваните данни дават надежда на физиците, че неуловимия бозон на Хигс или частицата "Бог", може скоро да бъдат открита.

    

Големият ускорител и неговите детектори

       Изследователите представиха своите констатации на последната Международна конференция по физика на високите енергии в Гренобъл, Франция. Два независими екипа на ЦЕРН, съобщиха за странни пикове в изследваните данни, които биха могли да са намек за съществуването на частица бозон на Хигс.

 

     Както е известно Хигс бозонът е хипотетична масивна елементарна частица, чието съществуване е предсказано от т.н. стандартен модел във физиката на елементарните частици. Той е единствената елементарна частица, за която все още няма експериментални доказателства. Ако бъде установено, че съществува, това би изяснило как по принцип безмасовите частици  (с нулева маса в покой) успяват да създадат своята масаПо специално, Хигс бозонът би обяснил разликата между нулевата маса в покой на фотона и сравнително тежките W и Z бозони. Масите на елементарните частици, както и различията между електромагнетизма (с посредник фотона) и слабото ядрено взаимодействие (с посредници W и Z бозоните), са от критично значение за структурата на микроскопичната (а оттам и на макроскопичната) материя. Така че, ако съществува, Хигс бозонът ще е неделима и вездесъща част от материалния свят.