Голямото червено петно се смалява

Какво ще стане с голямото червено петно на Юпитер? Газовият гигант Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система, която може да побере в себе си около 320 пъти масата на планетата Земя.

Юпитер е дом на една от най-големите и дълготрайни бури, известна като "Голямо червено петно" (ГЧП), видимо вляво на снимката от 2016 г. направена от космическия телескоп "Хъбъл”. Тази устойчива буря на възраст между 200 и 300 години има дължина около 40 000 километра. Земята може да се побере в ГЧП цели три пъти, въпреки че петното се свива с течение на времето.

 

Сравнението с историческите бележки показва, че сега бурята обхваща само около една трета от площта, която е имала преди 150 години. Съвременните данни за ГЧП събрани с помощта на "Хъбъл"показват, че бурята продължава да свива повърхността си, но също така става леко по-висока във вертикално направление.

Никой не знае бъдещето на ГЧП, включително възможността, ако продължава тенденцията на свиване, то може един ден дори да направи това, което са направили по-малките петна на Юпитер - да изчезне напълно.