Гравитационните вълни са открити

Международният екип от 900 учени-физици от 15 държави, които работят по проекта LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), на стойност 1 милиард долара, направи сензационно съобщение публикувано в  списанието Physical Review Letters.

Съобщението се отнася за наблюдавано на 14 септември 2015 г. изкривяване на пространство-времето, генерирано от сблъсък на две черни дупки. Двете черни дупки са около 30 пъти по-масивни от Слънцето и се намират на 1,3 милиарда светлинни години от Земята. Учените са започнали да търсят признаци, които да потвърдят феномена, още през далечната 2002 година.

Симулирано представяне на сливането на две черни дупки

Така учените потвърждават теоретичното допускане на Алберт Айнщайн за съществуването на гравитационни вълни от преди 100 години, за които той е смятал, че те са твърде слаби, за да бъдат засечени.

По време на експеримента са използвани два лазера в щатите Вашингтон и Луизиана и е измервано поведението на техни лъчи в тунели с дължина 4 км с точност 10 000 пъти по-малка от размерите на протона. Засечени са минимални колебания при преминаването през тях на гравитационни вълни. Колебанията са били превърнати в звукови вълни и учените буквално са чули как двете черни дупки се сливат.

Според световните медии започна нова „революционна” ера в науката. Очакванията са за цялостно разбиране на гравитацията, възможна ревизия на Теорията за Големия взрив и дори ново разглеждане на устройството на Вселената.