Джон Щварц и Майкъл Грийн спечелиха Наградата за фундаментална физика


Професорът по теоретична физика Джон Щварц (в ляво) от Калифорнийския технологичен институт (Калтек) и Майкъл Грийн (в дясно) от университета в Кеймбридж са удостоени с Награда за фундаментална физика за 2014 година. Наградата е  знак на признание за техните научни разработки в областта на квантовата гравитация и унифицирането на фундаменталните физични сили на Вселената. Наградата има паричен израз равен на 3 милиона щатски долара. 

Наградата  се присъжда от Фондацията за фундаменталната физика, основана през 2012 г. от руския физик и интернет - предприемач Юри Милнер, като признание за  новаторска работа в областта на физиката. Селекционната комисия определила новите лауреати включва много известни имена като професора по теоретична физика и математика Алексей Китаев от Калтек и  теоретичния физик Стивън Хокинг.

Шварц и Грийн са отличени за съвместното разработване в периода между 1979 и 1986 година на Теорията на суперструните -  версия на струнната теория, която разчита на свойството суперсиметрия  за да се свържат двата основни вида частици в квантовата теория - бозони и фермиони.

Шварц оценява своята работа, като "един много амбициозен проект, а не нещо, което ще бъде завършено в моя живот." Хората непрекъснато откриват нови неща за суперструнната теория, което дава смисъл на нашата работа и увереност, че се приближаваме към нещо наистина важно." В действителност, експерименталните физици, работещи на Големия адронен колайдер (Large Hadron Collider) в ЦЕРН, може би скоро ще са  в състояние да докажат съществуването на суперсиметрията. Шварц допълва, че  това "не би доказало, че суперструнната теория е правилна, но ще бъде изключително окуражаващо."

Този оптимизъм по отношение на крайния успех на суперструнната теория не винаги е бил споделян сред научната общност. Когато Шварц и Грийн започва съвместната си работа през 1979 г., тази теория не е особено на мода или популярна. Но през 1984 г. откриването на така наречения механизъм на Грийн-Шварц за премахване на аномалиите, довежда до възраждане на теорията на суперструните и 30 години по – късно тя остава популярна.

 

Шварц отбелязва, че за него е  особена чест да получи Фундаменталната награда по физика, защото "хората, които правеха селекцията бяха други теоретични физици, които вече са спечелили тази награда и те са хора, които уважавам и от които се възхищавам. Да бъдеш избран от тях е забележително." Шварц и Грийн вече могат да участват в селекционната комисия за бъдещи носители на Наградата Фундаменталната награда по физика.

Източник: Калтек