Дядо Коледа пътува по света с теорията на Айнщайн

Минаване през тесни комини, прекосяване на целия свят и разнасяне на чувал, в който са скрити подаръци за 700 милиона деца по света. И всичко това в рамките на една нощ - определено звучи невъзможно. Но как го прави Дядо Коледа?

Една физичка вярва, че има отговор, а ключът към него е в Айнщайн.
Д-р Кати Шийн  от Университета в Ексетър изчислява, че добрият старец и неговите елени ще трябва да пътуват с около 10 милиона километра в час, за да доставят подарък за всяко дете в рамките на 31-те часа, в които Коледа се празнува по света, като се вземат предвид различните часови зони.

Според теорията на относителността на Айнщайн обекти, които се движат с висока скорост, намаляват размера си. Това означава, че дядо Коледа най-вероятно се смалява, което му позволява да побере издутия си корем и огромния чувал с подаръци в тесни комини, казва д-р Шийн.Той също така е в състояние да се движи незабележимо, защото светлинните вълни се размазват при високи скорости. Това означава, че дядо Коледа се движи повече от 200 000 пъти по-бързо от Юсеин Болт.

Всъщност в небето той изглежда като променящ се в светлините на дъгата проблясък, който остава почти невидим за човешкото око заради високата скорост. 
Айнщайновата теория би могли също така да обясни защо дядо Коледа никога не остарява - времето се забавя, когато един обект се движи твърде бързо. 
Д-р Шийн търси обяснение на тези въпроси още от седемгодишна. Тогава тя пише писмо на дядо Коледа, в което го пита защо никога не остарява. Получава отговор, гласящ „Всичко е магия“. Но обещаващият учен иска по-рационално обяснение – и го намира 26 години по-късно.

Освен че осигурява полезен отговор за родители, чиито деца разпитват за добрия старец,, д-р Шийн се надява теорията й да вдъхнови младите хора да се интересуват от физика.

Източник: segabg.com