Ейдън Дуайър,13 и електрическото дърво

Дървото произвежда до 50% повече енергия от обикновен ред слънчеви панели

Ученикът от средното училище в Норпорт, Ню Йорк, Ейдън Дуайър е постигнал в живота си повече, отколкото болшинството три пъти по възрастни хора. Той е любител на голфа, платноходките и патентован новатор на слънчеви панели.


След няколко месечни наблюдения Дуайър открива, че е възможно да се приложи редицата на Фибоначи*, за описание разположението на клоните на дърветата. Малки слънчеви панели, подредени според редицата на Фибоначи, произвеждат значително повече енергия. Забележително е, че електрическото дърво на Ейдън показва висока ефективност през зимата, когато слънчевото греене е най - слабо. Ако подобни технологични дървета се разположат на горещи и слънчеви през цялата година места, резултатите биха могли да са още по - поразителни.

За изобретението си седмокласникът е получил огромно признание. Той е удостоен  от Музея по естествена история в Ню Йорк, със званието "Млад естествоизпитател на 2011 г." "Интересувам се от наука, защото тя помага на света", казва той и искрено вярва, че ще остане посветен на науката през целия си живот.

*Леонардо Писано, по прякор Фибоначи (Fibonacci sequence), е италиански математик, роден в Пиза. Тъй като баща му е дипломат, получава образованието си в Северна Африка, където учи математика и счетоводство. Цифрова редица на Фибоначи, представлява геометрична прогресия. Тя се образува като всяко следващо число е сбор от предходните две. Началото на редицата е:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 и т.н.