Красивата астрономия. Сюзън Касин разкрива изненадваща тенденция в еволюцията на галактиките

Проучването на 544 галактики, в които се формират звезди, наблюдавани от телескопите Кек в Хавай и Хъбъл показва, че галактиките губят хаотичния характер на движенията си по - рано от очакваното. Те постепенно започват да се въртят по - бързо, като се развиват в добре подредени спирални галактики.

"Астрономите са на мнение, че спиралните галактики в близката Вселена са придобили настоящата си форма преди около 8 милиарда години, тъй като имат малко допълнително развитие." - казва Сюзън Касин, астроном в космическия център Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд, САЩ и водещ изследовател на проучването. "Тенденция, която ние наблюдаваме, е обратна на очакваната, че галактиките постоянно се променят през този много дълъг период от време."

Днес, звездообразуващите галактики приемат формата на организирани спирални системи, като галактиката Андромеда или Млечния път, в които  въртенето доминира над другите вътрешни движения. Проучените най-далечни сини галактики са склонни да бъдат много по-различни, показвайки хаотични движения в няколко посоки. Към настоящия момент е налице трайна промяна към по-голяма организация, като тези галактики постепенно се конструират в добре подредени спирални дискове подобни на нашия Млечен път.

Сините галактики – (синия цвят е индикатор, че в тях е налице активно образуване на звезди) - показват по-малко дезорганизирани движения и все по-бързо въртене. Тази тенденция важи за галактики с различни маси, но най-масивните системи винаги  показват най - високо ниво на организация.

Сега астрономите чрез компютърна симулация на галактическата  еволюция, правят научни модели, които да обяснят наблюдаваната тенденция. Симулацията проследява развитието на една спирална галактика малко след Големия взрив до наши дни. Цветове показват старите звезди (червено), младите звезди (бяло и светло синьо) и разпределението на плътността на газа (бледо синьо); гледката обхваща област с размери приблизително 300 000 светлинни години.

Галактиката Андромеда

В последните 8 милиарда години, рязко е намалял броят на сливанията между големи и малки галактиките. Това води до намаляване общата честота на избухването на супернови, което се свързва с формиране на звезди. Учените предполагат, че тези фактори могат да играят съществена роля в наблюдаваната от тях еволюционна тенденция.

Източник НАСА