Красивата физика. Кели Холи - Бокелман проучва как растат черните дупки

Кели Холи - Бокелман (Kelly Holley-Bockelmann) е асистент - професор по физика и астрономия от Университета Вандербилт, Тенеси, САЩ.  Тя е получила от  Националната научна фондация най-голямата субсидия за кариерно развитие в размер на 1,1 милиона долара. Престижната награда е предназначена за да проучи чрез компютърни симулации как растат "супер" черните дупки.

 

Черните дупки са едни от най - екзотичните обекти във Вселената. Те са краен етап  в еволюцията на гигантските звезди, много по-големи от слънцето. Когато тези звезди се взривяват, техните ядра колапсират до размера на голям астероид. Това създава толкова силни гравитационни полета, че дори светлината не може да избяга от тях, достигайки точката, където времето и пространството, каквито ги познаваме престават да съществуват.

 

Астрономите са открили гигантски черни дупки, чиято маса се равнява на  милиони до милиарди слънчеви маси, разположени в ядрата на повечето галактики. Например, черната дупка, открита в центъра на нашата галактика Млечен път (ТУК) има маса от около четири милиона пъти тази на Слънцето.

 

"Ние не разполагаме с истинско и подробно разбиране на това как растат свръхмасивните черни дупки. Първите звезди в галактиките започва формирането си около 300 милиона години след Големия взрив, а първите квазари се появяват около 700 милиона години по-късно. Квазарите са изключително ярки галактически ядра, и смятаме, че те са резултат от ускореното натрупване на газ върху супермасивна черна дупка. Това означава, че свръхмасивните черни дупки трябва да са се развили в учудващо кратък период от време. Въпросът е: Как те растат толкова големи и толкова бързо", казва Холи - Бокелман.
Разбирането за това как се формират свръхмасивните черни дупки  е важно, защото тези обекти са играли определяща роля в еволюцията на Вселената. Конкретно, те изглежда са имали голямо влияние върху развитието на галактиките като засягащи степента, в която те произвеждат нови звезди.