Краят на Касини - между Сатурн и неговите пръстени

Космическият апарат Касини (Cassini) е един от най-успешните проекти на НАСА, разработен съвместно с учени от Европейската космическа агенция (ESA) с цел изследване на газовия гигант Сатурн и неговите спътници. Уникалното съоръжение обикаля около планетата вече 13 години, наблюдавайки отблизо Титан (най-голямия спътник на Сатурн). Досега Касини е изпратил огромно количество снимки, но след няколко месеца ще се самоунищожи при навлизане в опасната зона между планетата и най-вътрешния й пръстен. Навлизането в зоната е предвидено за събота, 29 април 2017.  Плановете са Касини да извърши последни 22 обиколки преди космическия апарат да бъде погълнат от атмосферата на Сатурн. Очаква се това да се случи около 15 септември. 

Предизвестеният край на Касини е тъжно събитие, но ще разкрие непознати детайли за една от най-мистериозните планети в Слънчевата система. Сатурн и неговите спътници се оказват много по-разнообразен свят, отколкото учените си представяха преди десетилетия. Внушителната буря около Северния полюс на планетата, възможността за наличието на микроорганизми на Енцелад, странните нишки от лед, пръстените и космическите отломки представляват сериозен интерес за специалистите от НАСА. 

Подземните океани и наличието на водород на повърхността на Енцелад, които Касини откри, превръщат тази луна в най-подходящия кандидат за съществуването на извънземна форма на живот в Слънчевата система. Тези факти предполагат наличието на хидротермална активност на дъното на океана, което означава енергия и топлина, необходима за развитието на микроорганизми.