Ледената планина Мимас

Мимас е леден и осеян с кратери спътник на газовия гигант Сатурн с диаметър едва 400 км. Неговият най-голям кратер носещ името на английския астроном и откривател Уилям Хершел е широк около 140 км и му придава доста зловещ вид, което би се харесало на феновете на  Междузвездни войни. В действителност, само малко по-голямо въздействие, отколкото това, което е създало такъв голям кратер на тази малка луна, би било в състояние да унищожи Мимас изцяло. Големите кратери често имат върхове в техния център. Върхът, който се издига в кратера Хершел е висок почти колкото Еверест на Земята.

Подобно на много луни в Слънчевата система, включително нашата собствена, Мимас винаги показва едно и също лице на своята майка - планета. Известна е причината за това – периодът на околоосно въртене на Мимас съвпада с периода на обикаляне около Сатурн.

Мимас заедно с обектите в Слъънчевата система е доста стар с приблизителна възраст повече от 4 милиарда години. Съществуват две научни хипотези за това какво се крие под осеяната с кратери негова повърност. Едната хипотеза залага на идеята за наличие на течен океан, а другата – предполага твърдо продълговато ядро.

Снимките са направени от космическата сонда  Касини съответно през 2010 при нейното най-голямото приближаване до спътника и през октомври, 2016 г. от разстояние 186 000 км.

Източник: APOD