НАСА: Артемис 1 поглежда към Луната

Най-мощната космическа ракета ще напусне Земята от стартовата площадка във Флорида в понеделник, 29 август. Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 г.

Artemis 1 с височина 98 метра и маса 2 600 тона включва шестместна капсула Orion - за изследване на дълбокия космос, ще излети в 8.33 сутринта ET(15:33 часа българско време) от космическия център "Кенеди", който организира лунните мисии на "Аполо" преди половин век.

Планираният тестов полет за понеделник, който има двучасов прозорец за изстрелване, ще продължи 42 дни, като ще облети Луната и два пъти ще мине изключително близо до нея. 


На мястото на командира на Orion ще бъде капитан Муникин Кампос. Това всъщност е манекен, кръстен на Артуро Кампос, инженер, който изигра основна роля в разрешаването на извънредната ситуация, възникнала по време на мисията "Аполо" 13. Манекенът ще бъде оборудван с два сензора за радиация, а зад седалката и облегалката за глава са поставени сензори за проследяване ускорението и вибрациите по време на мисията. Манекенът ще носи новия костюм на Orion - Crew Survival System, предназначен за астронавтите по време на изстрелване.

На другите кресла ще бъдат разположени Хелга и Зохар. Торсовете на манекените са изработени от материали, които имитират меките тъкани, органи и кости на жената. Двата торса имат повече от 5600 сензора и 34 радиационни детектора за измерване на радиационното облъчване по време на мисията.
Манекените са част от радиационния експеримент Matroshka AstroRad, сътрудничество между Германския аерокосмически център, Израелската космическа агенция, НАСА и институции в множество страни. Зохар ще носи AstroRad, жилетка за защита от радиация, за да тества колко ефективна може да бъде, ако бъдещите екипажи се сблъскат със слънчева буря.

На борда ще има и множество други предмети. Ще се вози и овцата Шон, пратена от Европейската космическа агенция. Четири минифигурки на "Лего" също ще са в "Орион". Всъщност официалният полетен комплект на Artemis I, който включва хиляди артикули, съдържа различни лепенки, игли и знамена, които после ще бъдат раздадени като сувенири.

Междинен втори тестов полет, Artemis II, е планиран за май 2024 г., превозвайки четиричленен екипаж до Луната и обратно без да кацне на нея. Това ще стане за първи път от "Аполо"17 през декември 1972 г.  

Източник: НАСА