Небесната гостенка ZTF

Северната небесна полусфера има свой фаворит сред обектите за астрономически наблюдения. Това е дългопериодичната комета C/2022 E3 ZTF. Тук тя е заснета на 23 януари с помощта на телескоп на фона на тъмното небе над езерото Джун, Калифорния. Кометата ZTF ще става все по-ярка през последните дни, насочвайки се към най-близкото си приближаване до Земята на 1 февруари.

Под влияние на Слънцето белезникавата прахова опашка на кометата е много широка и разпръсната встрани. Поради перспективата в изображението компонентите на разпръснатата прахова опашка се появяват от двете страни на зелено оцветената кома (мъглявата обвивка около ядрото) на кометата, за да й придадат визуално поразителна (лява) анти-опашка. Под влияние на т.н. слънчев вятър (потоци от заредени частици) по-тясната йонна опашка на кометата също се отдалечава от комата диагонално вдясно, чието зрително поле е широко около 3 градуса.

За хората живеещи в Северното полукълбо позицията на кометата в небето не може да бъде по-добра: можете лесно да я намерите между две най–известни съзвездия – Голямата мечка и Малката мечка. Кометата ще достигне на 1 февруари прага на видимост с невъоръжено око, но по-добре е да използвате малък телескоп. 

Източници: APODPETR HORÁLEK PHOTOGRAPHY