Не отваряй вратата на самолета

Всяка авиокомпания преди полет задължително обяснява как пътниците да ползват кислородните маски: „За да започне потока на кислород, дръпнете маската леко към вас.”

Звучи приятно и просто, освен ако не се опитвате да направите това, при бърза декомпресия на височина повече от 10 000 метра над земята. Бърза декомпресия е непредвиден спад на налягането в херметично затворената вътрешност на самолета, като това може да стане чрез отворена врата или счупен прозорец. На практика обаче повечето декомпресии са резултат на дефекти в структурата на самолета или неправилни ремонти.

Но ако все пак вратата на самолета бъде отворена по средата на полета, всеки, който се намира близо до изхода, ще бъде изхвърлен в небето, температурата в кабината бързо ще се понижи до нивата, предизвикващи измръзване, а самолетът може дори да започне да се разпада.

По време на бърза декомпресия повечето възрастни пътници ще имат между 15 и 20 секунди полезно съзнание. Това може да звучи като достатъчно време, за да издърпате кислородна маска и дори да помогнете на детето до вас, но при бърза декомпресия картина е доста по-различна от обикновеното. Вашият език се поглъща от гърлото за секунда, ушите ви започват да болят, а зъбите стават стократно по-чувствителни. Ако не се справите с този шок един от най-големите рискове е хипоксията - състояние, при което тялото е лишено от кислород, последвано от дезориентация, загуба на съзнание, понижаване честотата на сърдечната дейност и в крайна сметка смърт.

Ето защо най-важното нещо, което можете да направите, е да сложите кислородната маска възможно най-бързо, докато пилотът успее да докара самолета на удобна за дишане надморска височина.

Възможно ли е все пак някой нервен пътник да направи опит да отвори вратата на самолета? Да, опити са правени, но все пак разликата в налягането вътре и вън от самолета е толкова голяма, че е практически невъзможно да се извърши физически.

Що се отнася до прозорците, то те издържат на огромен натиск отвън и лесно се противопоставят на човешка сила. Те са изработени от поликарбонатно съединение с няколко слоя.

Бързите декомпресионни събития са изключително редки, но винаги е добре да знаете какво да правите, ако се случи нещо. Уверете се, че предпазният ви колан е закрепен правилно, знаете откъде ще падне кислородната маска и къде са уязвимите пътници, които може да се нуждаят от вашата помощ, когато сте в безопасност.

Източник:iflscience.com