Нобеловата награда по физика, 2014: За изобретяването на синия светодиод

Кралската шведска академия на науките реши да присъди Нобеловата награда по физика за 2014 г. на Исаму Акасаки от Университета Мейджо, Нагоя и Университета Нагоя, Япония, на Хироши Амано от Университета Нагоя, Япония и на Шуджи Накамура от Университета на Калифорния, Санта Барбара, Калифорния, САЩ.

От ляво на дясно:Исаму Акасаки (1929), Хироши Амано (1960) и Шуджи Накамура (1954) 

Тази година Нобеловите лауреати се награждават за изобретяването на синия светодиод (LED) като източник на светлина с висока ефективност относно пестенето на енергия и опазването на околната среда.

Нова светлина озарява света

В духа на Нобеловата награда и тази година се отличава изобретение с голяма полза за човечеството. Появата на LED лампите е дълготрайна и ефективна алтернатива на старите източници на светлина.

Когато Акасаки, Амано и Накамура произвеждат ярки сини лъчи от своите полупроводникови светодиоди в началото на 90-те години, те предизвикват революция в сферата на осветителната техника. Червени и зелени светодиоди се използват отдавна (60-те години на миналия век), но е добре известно, че без синя светлина, не може да бъдат създаден източник на бяла светлина. Въпреки значителните усилия в научната общност и в промишлеността, изобретяването на светодиод излъчващ синя светлина е нерешен проблем и предизвикателство в продължение на цели три десетилетия.


Белите LED лампи са дълготрайни и енергийно ефективни. Техният основен показател е произведен светлинен поток (измерен в лумени -  lm) за единица входна електрическа мощност (измерена във ватове - W). Актуалният рекорд  за LED лампите е малко над 300 lm/W, който може да се постигне с 16 обикновени електрически крушки или близо 70 флуоресцентни лампи.

Около една четвърт от световното потребление на електроенергия е предназначено за осветление. Това означава, че светодиодите допринасят за пестеливото енергопотребление на Земята. Освен това LED лампите спестяват в значителна степен и материалите за тяхното производство, като животът им е с продължителност до 100 000 часа в сравнение с 1000 часа за крушките с нажежаема жичка и 10 000 часа за луминесцентните лампи.

LED лампите са ефективно средство за повишаване на качеството на живот на повече от 1,5 милиарда души по света, които нямат достъп до електрическите мрежи. Поради ниски изисквания за мощност, светодиодните лампи може да се захранват от евтини местни соларни източници на енергия.

Макар изобретяването на синия светодиод да е само на 20 години, то е осигурило създаване на бяла светлина по изцяло нов начин за благото на всички хора по света.