Нобелова награда по физика, 2018: "Новаторски изобретения в областта на лазерната физика"

Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за физика, 2018, с мотивите "за новаторски изобретения в областта на лазерната физика" на Артър Ашкин (на снимката първия отляво), който получава половината от наградата, а другата половина получават съвместно Джерард Муру (в средата) и Дона Стрикланд ( в дясно).

Артър Ашкин е американски учен работил в лабораториите Бел. Той започва своята работа по обработка на микрочастици с лазерна светлина в края на 60-те години, което довежда до изобретяването на оптични пинсети през 1986 г. Оптичните пинсети дават възможност за наблюдение, завъртане, разрязване, натиск и опън с помощта на светлина. В много лаборатории лазерните пинсети се използват за изучаване на различни биологични процеси. Ашкин е най-възрастният лауреат на Нобелова премия в историята.

Джерард Муру е френски физик – пионер в областта на електротехниката и лазерите, като съвместно с Дона Стрикланд изобретяват „метод за генериране на ултра-къси оптични импулси с висок интензитет ". Техниката, която разработват, разкри нови области на изследване и доведе до широки промишлени и медицински приложения. Дона Стрикланд е едва третата жена в историята, след Мария Кюри (1903) и Мария Гьоперт - Майер (1963), носител на Нобелова награда по физика.