Нобелова награда по физика, 2019: "За физичeската космология и екзопланетите"

Дж.Пийбълс, Д.Кело и М.Майор

Нобеловата награда по физика за 2019 е присъдена на Джеймс Пийбълс (James Peebles) „за теоретични открития във физическата космология“ заедно с Мишел Майор (Michel Mayor) и Дидие Кело (Didier Queloz) „за откриването на екзопланета обикаляща около звезда от слънчев тип“.

Филип Джеймс Едуин Пиибълс (1935) е канадско-американски физик и теоретичен космолог, професор в Университета Принстън. Той е един от водещите космолози в периода след 1970 г. с важен принос към изучаването на нуклеосинтеза, тъмната материп, космическия микровълнов фон и формирането на гигантските структури на Вселената.

Дидие Кело (1966) е швейцарски астроном - рекордьор при намирането на планети извън Слънчевата система. Работи в групата по астрофизика на лабораторията Кавендиш, Кеймбридж, а също и в Женевския университет.

Мишел Майор (1942) е швейцарски астрофизик и професор в катедрата по астрономия на Женевския университет и активен изследовател в Обсерваторията в Женева. Заедно с Дидие Кело през 1995 г. откриват първата планета (51 Pegasi b), обикаляща около звезда подобна на Слънцето извън Слънчевата система.

Теоретичните открития на Джеймс Пийбълс промениха представите ни за еволюцията на Вселената след Големия взрив. Мишел Майор и Дидие Кело направиха първите изследвания на космическата околност за лов за нови планети.