Нютон - герой в исторически трилър

Последният проект на американския сценарист, режисьор и комикс писател Дейвид С. Гойер («Батман»), наречен «Принципите», е историческа драма посветена на великият физик и математик Исак Нютон (1642-1727).

Изненадващо или не, но преди четири века, Нютон наистина отделя седем години от живота си за разкриването на престъпления, издирване на фалшификатори на пари и предаването им в ръцете на правосъдието.

Заглавието на проекта е препратка към великия нютонов труд «Математически принципи на философията на природата» (1686), който полага основите на класическата физика. 

Какви са историческите факти? 

На 51 години Исак Нютон е световноизвестен учен, признат в цивилизования свят, на върха на славата и неговите «Принципи» триумфират в научните среди на Европа. 

По това време Нютон се чувства твърде зле, отпаднал физически и психически – последици от дългогодишния упорит труд и умствено пренапрежение в обстановка на постоянни лишения от всякакво естество. Не е извество от какво е боледувал Нютон между 1693 и 1696 година, но самият той определя този период като «черните години». Той боледува почти непрекъснато и не постига никакви научни резултати във физиката и в алхимичните си опити.


Кралския монетен двор

Промяната настъпва чрез подкрепа от неговите приятели и една покана от най-високо място. През 1696 г. Нютон получава предложение да заеме мястото на експерт в Кралския монетен двор. Той приема това с желание и голям ентусиазъм, като за сравнително кратко време успява да преобрази напълно дейността на тази отговорна служба. Само за три години след постъпването му го назначават за управител на Монетния двор.


Монета с образа на кралица Ан, сечена по времето на Нютон

През неговото управление в Англия се въвеждат в обръщение нови монети. Главно задължение на Нютон е  проверката на чистотата на метала за производство на монетите. Ежедневно той извършва химичен анализ на разтопения метал и пресмята съдържанието на сребро в него. Всички отсечени монети, излизащи в обръщение, трябва да бъдат с еднакво тегло и съдържание на ценен метал.

 

Залата за сечене на монети в Кралския монетен двор 

В същото време много активно работят особена категория престъпници, които отсичали тънки парченца от ръба на монетите. Претопявали събрания метал и извличали среброто от него. Задълженията на Нютон включват разкриването на тези престъпници, тяхното издирване, залавяне и налагане на наказания. Не е тайна, че много фалшификатори и крадци са изпратени на смъртно наказание в резултат на безкомпромисните действия на Нютон.

Като управител на Монетния двор Нютон работи до 1703 година, когато е избран единодушно председател на Кралското научно дружество. През 1705 година му е присъдено рицарско звание.

Сър Исак Нютон  умира на 20 март 1727 година. Поклонението пред тялото му продължава цяла седмица – чест оказвана само на кралски особи. Погребан е в Уестминстърското абатство редом с кралете и кралиците на Англия.