Открий МКС от своя дом

Включете се в програмата Spot the Station (натисни ТУК)Едно ново приключение!

Знаете ли, че можете да видите Международната космическа станция (МКС) от вашия дом? Тъй като МКС е третия най-ярък обект на небето след Слънцето и Луната, космическата станция лесно може да се види, ако знаете, къде и кога да я потърсите.

За целта службата Spot the Station ще ви изпраща имейл или текстово съобщение, няколко часа преди космическата станция да премине над вашия дом. МКС прилича на бързо движещ се самолет в небето, макар хората, които живеят и работят на борда й да се намират на повече от 300 km над земята. Най – добри за наблюдение са ясните и безлунни нощи.

Няколко пъти седмично, Космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън, Тексас (Johnson Space Center), определя възможностите за наблюдение на МКС за 4600 места по света. Ако вашият град или населено място не е в списъка, изберете този, който е най - близо до вас. Космическата станция се вижда на голямо разстояние около всяко от изброените места.

Тази услуга ще ви уведоми за "добри" възможности за наблюдения, когато МКС е високо в небето (40 градуса или повече) и това продължава достатъчно дълго време. Вие ще имате възможност за такива наблюдения един или два пъти седмично или месечно, в зависимост от орбитата на станцията. Не се притеснявайте, ако са налице големи интервали между отделните наблюдения! Пълен списък на всички възможни наблюдения на космическата станция е на разположение от Johnson Space Center.