Последен полет на совалката Дискавъри (мисия 133). Включи се в програмата NASA Face in Space

 

Дискавъри изведе 194 181 снимки и имената на  хората включили се в програмата: ТУК. Всички те ще получат на 7 март уникален сертификат подписан от командира на Дискавъри 50-годишният полковник от ВВС на САЩ Стивън Линдзи! Не е късно да се включите в тази програма за последната мисия 134 със совалката Индевър, чийто полет е предвиден за 19 април т.г. Не изпускайте последната възможност!

Совалката "Дискавъри" излетя снощи от космическия център "Кенеди" във Флорида. На деветата минута след старта тя се издигна на предвидената орбита. Това е 39-ят и последен полет в космоса на "Дискавъри".  Совалката с 6-членен екипаж, трябва да се скачи с Международната космическа станция (МКС). "Дискавъри" ще остане в орбита 11 дни и се очаква да се завърне на земята на 7 март.

Всички членове на екипажа са космически ветерани. Командирът на полета Стивън Линдзи лети в космоса за пети път. Пилот на "Дискавъри" е 45-годишният полковник от ВВС на САЩ Ерик Бо. Третият полковник в екипажа е 48-годишният Елви Дрю, специалист на мисията. Четвъртият член на екипажа е капитанът от ВМС на САЩ Стивън Боуън, който преди да се присъедини към отряда американски астронавти е служил на подводница. Останалите двама членове - 51-годишният лекар Майкъл Барат и 47-годишната специалистка по аеронавтика Никол Скот - са цивилни. И двамата са прекарали на МКС по няколко месеца през 2009 г.

Основната задача на "Дискавъри" е да достави на МКС голямо количество товари. Дрю и Боуън ще излязат два пъти в открития космос за профилактика на външната повърхност на станцията. Те ще монтират и специална платформа с резервни части за системата за снабдяване с енергия на МКС.