Слънцето посреща Венера на 06.06.2012

 

На 6 юни 2012 г. (сряда), при добри метеорологични условия, от територията на България ще може да се наблюдава преминаване (пасаж, транзит) на планетата Венера пред диска на Слънцето. Явлението започва на 6 юни в 1:09 през нощта, но в България ще може да се наблюдава едва след изгрева на Слънцето (в 5:29 за Варна и в 5:49 за София).

По време на пасажа в продължение на около 2 часа ще се вижда как планетата Венера бавно преминава пред диска на Слънцето. В 7:38 (за София) е т.нар. трети контакт, когато дисковете на Венера и Слънцето ще се допрат вътрешно и планетата ще започне да “излиза” от Слънчевия диск. Явлението ще приключи, когато планетата напусне изцяло диска на Слънцето в 7:55 (за София).

Видимият диаметър на Венера по време на пасажа ще е около една ъглова минута, което означава, че тя ще може да се наблюдава и с просто око като малка черна точка по диска на Слънцето. Поради яркостта на Слънцето и произтичащата от това реална опасност от увреждане на зрението, наблюденията трябва да се извършват задъжително с предпазен филтър – примерно очила за наблюдаване на слънчево затъмнение с черен полимер номер 04299 (при наблюдение с просто око)  или обективен слънчев филтър Mylar (при наблюдение с оптични уреди – телескоп).

Явлението ”пасаж на Венера пред диска на Слънцето” се наблюдава през 8, 105.5, 8, 121.5, 8, 105.5 и т.н. години. Поради тази особена цикличност следващият пасаж на Венера ще е на 11 декември 2117 година, а следващият, видим от територията на България на 8 декември 2125 г. Ето защо пасажът на 6 юни ще е едно уникално явление, за което си струва да станем рано и да го наблюдаваме поради реалната възможност да пропуснем следващия.

По време на пасажа с помощта на телескоп може да бъде забелязана и атмосферата на Венера, като размит ореол около диска ѝ. Интерено е също и явлението „ефект на черната капка”, което ще може да се наблюдава само с телескоп около моментите на “излизане” на планетата от диска на Слънцето.

Подробна информация за това явление е публикувана в Астрономически календар за 2012 г. издание на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН, както и на интернет сайта на Националната астрономическа обсерватория – Рожен (натисни тук).
Приятно гледане !

Източник: БАН

Снимка от срещата на 08 юни 2004. Източник: spaceweatherphone.com