Слънчево затъмнение на 20 март 2015 година

На 20 март (петък) 2015 г. ще се наблюдава първото за годината слънчево затъмнение, информират от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген.

За София частичното затъмнение ще започне в 10.42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението в 11 часа 49 минути и 5 секунди, близо 53 на сто от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето, отбелязват от Института.

Всяка година има между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможно само от много малка част от земната повърхност.

От Института припомнят, че при наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори трябва да се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението, пише БТА.